Palio di Siena

İtalyan otomobil üreticisi Fiat’ın Siena ve Palio modelleri, ilhamını Toskana bölgesindeki Siena şehrinden ve burada her yıl 2 Temmuz ve 16 Ağustos tarihlerinde yapılan Palio di Siena at yarışlarından almıştır. Palio yarışlarına katılan her at ve binicisi şehrin 17 semtinden birini temsil eder. Contrada adı verilen bu distretti (semtler) çoğunlukla hayvan adları taşımaktadır:

Aquila (kartal), Bruco (tırtıl), Chiocciola (salyangoz), Civetta (baykuş), Drago (ejderha), Giraffa (zürafa), Istrice (kirpi), Leocorno (tekboynuz),  Lupa (dişi kurt), Nicchio (deniz kabuğu), Oca (kaz), Onda (dalga), Pantera (panter), Selva (orman), Tartaruga (kaplumbağa), Torre (kule), Valdimontone veya kısa adıyla Montone (koç).

Herkes semtini seçsin, benimki en son geçen yıl 2 Temmuz’da kazanan Contrada della giraffa!

1995 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınan şehrin magnifico (muhteşem) Piazza del Campo meydanında 1644 yılından beri yapılan bu yarışların Antik Roma döneminde düzenlenen yarışlarla ilgisi yoktur. Bir ilgi kurmaya çalışırsak, bu meydanda Orta Çağ’da yapılan ölüm dövüşlerini ve çoklu boks maçlarını düşünebiliriz. 16. yüzyılda yapılan boğa güreşleri 1590 yılında yasaklanınca önce bufalate adı verilen bufalo yarışları ve ardından da asinate eşek yarışları yapıldı. Daha sonra da at yarışlarına geçildi ve Palio günümüze kadar popülerliğini korudu. İlk zamanlar tek günde yapılan yarışlara sonradan bir gün daha eklendi.

Quindi (böylece), her yıl 2 Temmuz ve 16 Ağustos tarihlerinde binlerce turist ağırlayan Arnavut kaldırımlı Siena sokaklarında, 17 semtin bayraklarının renklendirdiği coşkulu bir karnaval havası yaşanır.

Semtlerin genel prova için Piazza del Campo’ya girişi:

Geçen yıl 16 Ağustos’ta yapılan Palio izlemeye değer çünkü Selva (orman) semtini temsil eden dokuz yaşındaki at Remorex yarışı tek başına kazandı. Yarışın ortalarında bir dönemeçte jokey Titia (altı Palio şampiyonu Giovanni Atzeni) düştü ve Remorex azimle koşmaya devam ederek son saniyelerde dördüncü sıradan, en önde Brio’nun (Andrea Mari) koştuğu Schietta ile aynı hizaya geldi.

İki at, yarışı o kadar yakın tamamladı ki Brio ve Schietta’nın temsil ettiği Bruco (tırtıl) semtinin taraftarları meydana fırlayıp zaferlerini kutlamaya başladı, ancak hakem Selva bayrağını kaldırarak yarışı Remorex’in kazandığını ilan etti.

Remorex, Birinci Dünya Savaşının sonlanmasının 100. yıldönümü anısına 2018 yılının Ekim ayında düzenlenen özel Palio yarışlarında da tek başına (jokeysiz anlamında scosso terimi kullanılıyor) birinci olmuştu.

Videonun sonunda, kadın spikerin ağzından incredibile (inanılmaz) dışında bir sözcük çıkmıyor. Gerçekten de incredibile!

Palio, 16 Ağustos 2019

Bu yıl maalesef yarışlar yapılamadığı için Palio di Siena Konseyi ve Palio Dostları Komitesi işbirliği ile bu yıl verilen kısa molanın anısına La sospensione di un attimo adı verilen bir film hazırlandı. 2020 yılını Palio Marşını dinlemeden ve Palio coşkusunu yaşamadan geçirmemek için yapılan ve 2 Temmuz’da televizyon kanallarında, web televizyonunda ve sosyal medyada yayınlanan bu filmin müziği Francesco Oliveto’nun.

Biz de tam o gün televizyon kanallarına, web televizyonuna ve sosyal medyaya kilitlenmiş, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren kararın iptali için açılan davanın sonucunu bekliyor, Ayasofya ibadete açılsın diye dua ediyorduk.

Geçmiş yıllardan Osmanlı Bankasının meşhur reklam repliği geliverdi aklıma nedense şu an, onu uyarlıyorum durumu özetlemek için: Yok aslında birbirimizden farkımız ama biz Osmanlı torunlarıyız!

Palio’nun tarihçesine, birbirinden güzel karelere, harika Siena şehrine ve semtlerin temsilcileri ile yapılan görüşmelere dare un’occhiata (göz atmak) isterseniz:

Bir anlık kısa bir mola

Dai (haydi) semtinizi seçin, bu pazar kendi aramızda yarışalım bari!

Not: Zürafa benim, itirazı olan yoktur sanırım. Salyangoz için kapışacak iki kişi var benim bildiğim. Remorex’i izledikten sonra Orman da revaçta olacak kesin, haydi seçin hodri piazza!

Not 2: İtalyanca’da @ işareti için at sözcüğü pek kullanılmıyor, o zaman aynı anlamda al, alla falan deniyordur diyeceksiniz ama hayır, kullandıkları sözcük chiocciola (salyangoz), ne tatlı değil mi?

“Palio di Siena” üzerine 2 yorum

  1. Benimki Civetta olsun,
    uğursuz diye kimse seçmeyebilir. Halbuki gizemli bir kuş, bilge baykuş. Bir de başını 360 derece döndürebiliyormuş ?

    1. Bana hiç uğursuz gelmez o tatlış, elim hep baykuşlu şeylere gider, bir bayan kuş olarak çok cazibeli bulurum civettayı..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir