I genovesi blu

Mavi Cenevizliler!

Bu ay İtalya’da bir dil okulunun seminerine katılıyorum. Kuzeyden güneye bir İtalya yolculuğu ama şarkılar, şarkıcılar üzerinden. Her hafta üç şehir, üç şarkıcı, bu şehirlerin anlatıldığı üç şarkı, şarkıların sözleri ve sözler üzerinde gramer ve kelime çalışması. Bir ayda on iki şehri bu şekilde gezeceğiz, bir taşla quanti uccelli (kaç kuş)!

La settimana scorsa (geçen hafta) Venedik, Milano ve Torino vardı, dün ise Cenova, Bologna ve Floransa. Tatlı öğretmenimiz de Cenovalı olunca Cristoforo Colombo’nun memleketi Cenova daha bir kapsamlı ve coşkulu anlatıldı.

Anni fa (yıllar önce) Cenova’da bir tur rehberinin anlattıklarını hatırladım hayal meyal. Cenova’da panjurların neden çivit mavisi olduğunu anlatmıştı, bu renkten korkan hayvanların veya böceklerin girmesini önlemek için gibi kalmış aklımda. Akrep miydi acep? Dün bunun bahsi geçmedi ama Cenova’nın mavi panjurları meşhurdur.

Ancak, kısacık değinilen başka bir maviyi anlatmak istiyorum.

Genova’da gezinirken, üzerindeki kot pantolonun kumaşının bu şehirden çıktığını bilmez birçok turist. Nel quindicesimo secolo (on beşinci yüzyılda) Genovalı gemi yapımcıları ve tüccarlar, mallarını korumak amacıyla yelken yapımında kullanmak için kalın ve dayanıklı olan bu kumaşı kullanmışlar.

Il tessuto (kumaş) Fransa’nın Nimes şehrinde üretildiği için denim adını almış ve Hindistan’dan gelen indigo bitkisi (çivit otu) boyası ile mavi renge boyanarak iş kıyafetlerinde de kullanılmış. Fransızca bleu de Gênes (Genova mavisi) adıyla ihraç edilmeye ve dolayısıyla dünyada tanınmaya başlamış.

1800’lü yıllarda bir tüccarın Amerika’ya bleu de Gênes kumaşıyla üretilen pantolonlar göndermesiyle blue jean serüveni başlıyor. Amerika’da altın arayıcılarının taleplerine göre bol cepli olarak tasarlanan pantolonlar, 1873 yılında Levi Strauss ve Jacob Davis tarafından keşfediliyor ve patenti alınıyor.

Kovboy filmleri ile meşhur olan denim pantolonlar, II. Dünya Savaşı sonrasında gençler arasında yaygınlaşmaya başladı. İtalya’da ise iş yerlerinde yalnızca işçiler tarafından giyiliyordu, şirket yöneticilerinin ve çalışanların giymesi yasaktı. Fiat’ın kurucusu Gianni Agnelli iş ortamında denim pantolonla göründükten sonra halk arasında da yaygınlaştı.

İkinci derim olan denim kumaşı da ikinci vatanım İtalya’ya bağladım, daha ne derim ki şu arife günü!

Hayatıma una novità (bir yenilik) getirmek için saçlarımı eflatuna boyayasım geldi, resimdeki kızla aramdaki tek fark o şu an..

Bir mavi de denizde olurdu hatırladığım kadarıyla, kısmetse görürüz bu yaz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir